luni, noiembrie 17

De ce fierbe copilul in mamaliga

-vai, de cand n-am mai scris aici
- ca mi-e si frica sa pun mana pe foicicî
-vreau sa spun ce mi-a placut mult in ultimul timp: de ce fierbe copilul in mamaliga de aglaja veteranyi (citisem in jurnalul II al lui Cartarescu despre aceasta carte proza-poem)
-la pagina 305, el spunea:
  • " text indiscernabil intre un cumplit de trist document psihiatric si poezie- suprarealista, cruda, viscerala- pe alocuri mare, ciudat de asemanatoare cu textele din Familia Popescu. O interpretare pre-mitica a lumii cum apare-dincolo de bine si de rau- in desenele copiilor si ale schizofrenicilor sau in delirul sistematizant al parafrenicilor. O carte de o forta poetica rara si care cere lecturi ulterioare atente. Copilul in burta mamei (fierband in mamaliga placentara-caci nasterea trimite in iad), Dumnezeu mancand mortii sub pamant, ochii impunsi si obrazul ars al papusilor, sadismul sexual, cainele decapitat- toate sunt semne ale unei fantasmagorii inocent criminale ce traieste-n oroare ca-n aerul pe care il respira. Imaginarul sado-masochist, mergand pana la o disociere totala, se contruieste iarasi ca la Cristian Popescu, pe o lume kitsch, de toate si mitocani, de localuri populare, de arta triviala-circuri, cabareturi, spectacole porno, si o contra-lume-cea mai slaba si mai "facuta" parte a cartii- a ghetoului romanesc din "iepoca" "
-mi-a placut ce-a spus autoarea:
"eu cred insa ca noi toti suntem in aceasta lume in strainatate. De aceea cartea pe care am scris-o nu este o "istorie", o poveste despre circ sau despre Romania, ci o poveste despre oameni in primul rand"


-prezenta mirosului ca un fel de univers ("mama mi-a facut mereu de mancare, mancare romaneasca, iar eu credeam ca asta e romania, asta este casa, dragostea (...) cand nu poate sa vorbeasca, cand plange, mama se duce la bucatarie si face de mancare. Sora mamei a murit acum o jumatate de an. Mama a mers la ea la spital cu mancare, tanti Rita murea si noi toti...mancam. Si pentru mine, toate lucrurile sunt impreuna: mancarea, plansul, bucuria, asa a fost in familia mea, asa am simtit eu mereu")

------------------------------------------------------------------------------------------------
"ASTEPT NOAPTEA TOATA ZIUA. CAND MAMA NU CADE DIN CUPOLA CIRCULUI MANCAM DUPA SPECTACOL SUPA DE GAINA IMPREUNA!"

"ESTE INTERZIS SA FACI COPII FARA BARBAT SI INAINTE DE-A TE FI NASCUT

La mama in burta nu exista un barbat cu care sa te poti marita. Iar daca da, atunci e o ruda de-a ta. Rudele nu se casatoresc intre ele, pentru ca atunci copiii vin pe lume cu picioarele lipite. Dupa asta observa oamenii ca parintii sunt inruditi intre ei si nu-s casatoriti. Dar poate ca aici, in strainatate, e altfel. Cand mama plange, in burta se produce o inundatie, pentru ca si copilul plange"

"
In timp ce mama atarna de par sus, in cupola circului, sora mea imi povesteste POVESTEA COPILULUI CARE FIERBE IN MAMALIGA ca sa ma linisteasca.
Cand imi inchipui cum fierbe copilul in mamaliga si ce rau doare, nu ma mai gandesc tot timpul ca mama ar putea sa cada de acolo, de sus, spune ea.
Dar nu ajuta la nimic. Eu trebuie sa ma gandesc mereu la moartea mamei, ca sa nu ma ia prin surprindere. Vad cum isi da foc la par cu facliile aprinse, cum cade razand la pamant. Iar cand na aplec spre ea, fata ei se descompune si se preface in cenusa.

Nu strig.
Mi-am aruncat gura"

10 comentarii:

Anonim spunea...

SISTEMATIZAT. Delirul e sistematizat, nu sistematizaNt. Of.

katikaland spunea...

:) cool

adica sa-mi fie rusine, greseala mea la transcriere!

white noise spunea...

e foarte faina cartea. cred ca "dosar psihiatric" a devenit doar dupa sinuciderea ei.
sa citesti si "raftul cu ultimele suflari" si "povesti pt aglaja" [include poezii de-ale ei,doar vreo 10, traduse de nora iuga, poate gasesti cartea prin bucuresti, sau poate o are cineva]

katikaland spunea...

da, mi s-a parut o carte "emotionanta". vreau sa citesc tot ce a mai scris aglaja. stiam de raftul cu ultimele suflari. nu stiam de poezii. o sa caut

Anonim spunea...

cartea asta mi-a placut de-abia la a doua lectura...am cautat apoi raftul cu ultimele suflari dar nu am gasit-o nici in librarii nici disponibila pe site-ul polirom

katikaland spunea...

uite, la librarie. net spune ca nu e disponibila, dar la cererea clientului se poate achizitiona

http://anticariat.net/carti/17378/Raftul-cu-ultimele-suflari-Aglaja-Veteranyi

white noise spunea...

de fapt, cartea de care ziceam eu nu include doar poezii, ci si eseuri despre Aglaja, plus interviuri care ar fi trebuit incluse intr-un film documentar [dar n-au mai avut loc].
a aparut la o editura mica din Tm, chiar is curioasa daca a ajuns in Bucuresti sau nu

katikaland spunea...

deci sa vedem

Anonim spunea...

Am citit-o şi eu, acum vreo trei ani, şi mi-a placut foarte mult - de mult nu mai citisem poezie atît de bună şi de emoţionantă, are imagini atît de puternice. Şi, la fel, mi-a plăcut cum spune că sîntem cu toţii ”în străinătate”.

katikaland spunea...

:)