duminică, aprilie 20

Cartea este optimista, ca mine/ a initia descinderea

Am terminat aseara Sotron. Uitasem cat de frumoasa e cartea asta. Uitasem cum Morelli se explica singur, uitasem cum Morelli il explica pe Cortazar. Nu prea mai imi vine sa citesc nimic, imi vine sa ma gandesc la cartea asta frumoasa. Vreau s-o iau de la capat si s-o citesc iar, de data asta chiar sa notez toate cuvintele si toate frazele care te lasa sa te gandesti ca undeva ele se continua, "ca o explozie spre lumina, o izbucnire a fiintei mele spre altceva si a acelui altceva spre mine, spre infinit de cristalin si care s-ar putea infiripa si preface in lumina totala, in afara timpului si spatiului. Precum o usa de opal si diamant dincolo de care incepi sa fii ceea ceesti cu adevarat si ceea nu doresti sa fii si nu stii ca esti si nu poti fi"
-uitasem ca Cortazar se gandise initial pentru titlu la mandala.
-cand am citit asta m-am gandit la Jung, ca el foloseste pentru procesul individuatiei acest simbol; in sanscrita mandala inseamna "cerc"; termenul indian desemneaza desene de cult circulare
-motivul se bazeaza pe cvadratura cercului
-motivul lor de baza este supozitia unui centru al personalitatii, a unui asa-zis loc central in interiorul sufletului, de care este legat totul, prin care se ordoneaza totul si care, in acelasi timp reprezinta o sursa de energie
-lucrurile astea sunt scrise din Arhetipurile si inconstientul colectiv.

Capitole la care se poate renunta. Pai s-o creada Cortazar ca renuntam la ele, mai ales ca acolo scrie clar, ma rog, pe nedrept folosesc cuvantul clar, ce e in mintea lui.
  • -"o lume satisfacatoare pentru oameni rezonabili? si va ramane oare in ea cineva, un singur om, care sa nu fie rezonabil?"

  • "intr-un pasaj, Morelli incerca sa-si justifice incoerentele narative, sustinand ca viata celorlati, dupa cum ne apare in asa numita-realitate, nu-i film de cinema, ci fotografie, adica nu putem prinde actiunea, ci numai fragmente din ea, decupate in mod eleatic. Nu exista decat momentele cand suntem impreuna cu acest altcineva a carui viata credem ca o intelegem, sau cand ni se vorbeste despre el...uneori pozele aratau o spinare, o mana sprijinita de o usa, sfarsitul unei plimbari pe camp...un timbru uzat, parfumul Ma Griffe, povesti de genul asta"

  • "Aluziile lui Morelli la inversarea semnelor, la o lume vazuta cu alte dimensiuni si din alte perspective, ca pregatire inevitabila pentru o viziune mai pura ( si toate astea intr-un pasaj scris cu stralucire si, in acelasi timp, susceptibil de batjocura, de ironie inghetata in fatza oglinzii), ii exasperau, intinzandu-le ceva de care sa se agate, aproape o speranta, o justificare, dar refuzandu-le totodata siguranta deplina, tinandu-i astfel intr-o ambiguitate de nesuportat" (la mine a ramas mereu placuta)

  • "Dupa Morelli, trebuia sa iti propui o miscare in afara oricarei stari de gratie"

  • -"orice poate fi ucis, in afara de dorul de imparatie, il purtam in culoarea ochilor, in fiecare iubire, in tot ceea in strafundurile fiintei ne chinuie si ne elibereaza si ne insala"

  • -"Da, insa cine ne-ar vindeca de focul mocnit, de focul fara culoare care se prelinge...atunci...sa legi imediat prietenie cu portaresele cu voci ragusite, cu copilasii palizi si suferinzi care spioneaza pe la ferestre..."

  • -"de la surub la un ochi, de la un ochi la o stea...de ce sa te predai Marii Obisnuinte? Se poate alege tura, inventia, adica surubul sau masina de jucarie"

  • -"de care ori m-am intrebat daca aceasta nu-i altceva decat literatura, intr-un timp in care alergam spre insalatorie printre ecuatii infailibile si masinarii de tot felul. Dar a ne intreba daca vom sti sa gasim cealalta parte a obisnuintei sau daca nu-i mai bine sa ne lasam dusi de vesela ei cibernetica n-ar fi oare tot literatura"
-uite-l pe Oliveira:
" Incapabil de a distruge circumstanta, incearca sa ii intoarca spatele; nefiind in stare sa se alature celor care lupta pentru a o nimici, deoarece crede ca aceasta nimicire ar fi o simpla subtituire prin alta, deopotriva partiala si intolerabila, se indeparteaza ridicand din umeri"

-terminasem de citit, dar n-aveam chef sa-mi spuna nimeni nimic despre Cortazar, asa ca am citit despre altii:
-despre Ferlinghetti, mi-au placut mult niste versuri (am mai vrut):

Yet I have sleept with beauty
in my own weird way
and I have made a hungry scene or two
with beauty in my bed
and so spilled out another poem or two
and so spilled out another poem or two
upon the Bosch-like world

- nu stiam cine e Blaise Cendrars
-despre Roberto Arlt
-despre avocatul Clarence Darrow si procesul celor doi Leopold si Loeb
...

Asta am citit aseara
-de fiecare data cand pun linkurile ma apuca obsesia ca daca pica netul si se distrug toate legaturile, vai, mi se pierd informatiile
-cand imi faceam documente notepad cu chestii citite, interviuri, articole, etc, le luam cu copy paste, sa fiu sigura ca ele raman
-pai daca pica netul cu totul, ar putea sa intre in functiune formula din Lumina pacii mondiale a lui Ceferino Piriz si cele 45 de corporatii nationale (corporatia nationala a evlaviosilor pastratori de colectii si lacasurile lor de colectie)
- posibilitatea unei lumi cu detectivi itineranti, de cerere si de certificare e f ok
(Cap 133, ce cap. super)
- de ce la versiuni ale militarismului nu exista o garda sau comitet de organizare, condei sau cavalerie sau serviciu auxiliar pentru cei sub semnul zodiacal Libra? hm, Cortazar?

Un comentariu:

Anonim spunea...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Estas necesitando informacion sobre como ganar dinero[/b]
Nosotros hemos hallado la mejor pagina web en internet de como trabajo casa. Como nos ha sido de utilidad a nosotros, tambien les puede ser de interes para ustedes. No son unicamente formas de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de metodos de ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar-dinero-ya.com[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]