duminică, mai 18

Dementa timpurie

Postul de mai jos devine prea lung, asa ca pun aici inca un exemplu de proces asociativ in mintea unui dement timpuriu. aici apar si contaminarile (adica un fel de condensare a mai multor reprezentari, adica se unesc mai multe idei, cam asa ceva). daca se repeta cuvantul stimul sau cuvantul precedent, aceasta e considerata o perseverare, adica exista un pic de continuitate logica. dar sunt si destule elemente de legatura superficiale. plus neologisme
  • Pe un picior stau berzele, ele au sotii, ele au copii, ele sunt acelea care aduc copii, copii pe care ii aduc acasa, aceasta casa, o reprezentare pe care oamenii o au despre berze, despre eficienta berzelor, berzele sunt pasari mari-cu un cioc lung si se hranesc cu broaste, broaste, proaspete, de dimineata, dimineata iau micul dejun, cafea, iar la cafea beau si coniac, in coniac beau si vin, iar cu vinul beau tot ce este posibil, broastele sunt animale mari pe care berzele-hm- le mananca, berzele mananca aaa pasarile, pasarile mananca animalele, animalele sunt mari, animalele sunt mici, animalele sunt oameni, animalele nu sunt oameni..." etc

  • " K...era un K...cu un nas lung cu un cap de berbec, cu un nas sforaitor, cu un nas de caftit, o otrava, un om care a lovit....care este lovit...etc"
-din contaminari pot rezulta formatiuni verbale curioase, like:
O dementa timpurie spune:
  • "Faptul ca sunt sanatoasa este doar clarmana"
  1. Este la indemana
  2. Este foarte clar
-din experiente cu normali, exemplu de contaminare:
  • "....o carne de care nu se mai poate scapa, ganduri de care nu se poate scapa, mai ales cand trebuie sa perseverez, perseverare, perserverare, sever, Severin..."
  1. In Anglia se consuma multa carne
  2. Nu scap de aceasta reprezentare
  3. Aceasta este perseverare
  4. Trebuie sa vorbesc tot ce imi trece prin cap
-astfel de condensari, sustinea Freud, apar si in vise (Interpretarea viselor), adica contopirea imaginilor, situatilor, elementelor verbale, cam asa.

Niciun comentariu: