duminică, mai 18

Simbologia viselor

Aseara am rasfoit Simbologia viselor de Jacques de la Rocheterie.
-am luat cele doua volume pt ca faceau referire la Jung.
si pentru ca uneori simt o nevoie disperata de a simti semnificatia unor vise bezmetice
-cele doua volume (unu e cu natura, celalalt cu corpul omenesc) sunt ca un fel de dictionar, cu simboluri in ordine alfabetica
-succinte
Aseara, cautam zapada si timp. M. imi spunea mereu ca zapada e de rau. Nici nu ma miram, intuitiv vorbind, zapada e rece, frig. Ciudat, cand imi amintesc ca m. visa zapada in anumite momente. In cartea asta, la litera Z spune ca zapada e frustare afectiva, lipsa de iubire, solitudine.
-nu stiu cum am ajuns si la paianjen, paianjen care era povestit destul de pe larg
  • ''imaginea paianjenului se raporteaza la straturile cele mai profunde ale inconstientului, adica a celor ce raman cu totul straine intelegerii noastre. De aceea Jung afirma "paianjenul, ca toata animalele cu sange rece sau ca toate cele cu un sistem nervos cerebro-spinal, are ca functie, in simbolurile onirice, reprezentarea unei lumi psihice care ne ramane straina in cel mai inalt grad; el exprima, de cele mai multe ori, componente care, desi active, sunt inca si pentru mult timp, incapabile sa decida constiente si, ca atare, intr-o oarecare masura, nu intra in sfera sistemului nervos simpatic si parasimpatic".
...
Un paianjen monstruos il ameninta pe cel care viseaza.
  • Un asemenea paianjen este imaginea Mamei Teribile, acaparatoare, sufocanta, inconstienta. Este o imagine de temut, pentru ca poate paraliza adaptarea la viata daca eul nu renunta la tentatia de a se stabili in comoda inconstienta materna. Motivul este minunat reprezentat in "Paianjenul zambitor" de Odilon Redon.
  • Prin aceasta tema, cel care viseaza este invitat sa se elibereze, odata mai mult, de un asemenea conflict inainte de a se dovedi "adult", sa evite, poate, nebunia (din latinescul folis=sac, "balon de aer")
ma rog. si am mai citit Urs, ca eram curioasa. am fost surprinsa sa citesc ca acest simbol apare rar in visele contemporanilor. (eu am visat un urs care ma urmarea, eu catarata pe o macara fiind) si cica
  • el o poate evoca pe mama teribila, adica aspectul matern al inconstientului in care cel care viseaza a ramas fixat de "nostalgia paradisului pierdut" si care ii "devoreaza" capacitatea de evolutie. (adica un urs agresiv si periculos)
  • ...atat timp cat ursul ramane animal instinctual prin excelenta, inseamna ca instinctele celui care viseaza nu sunt inca evoluate, au ramas primivite si sunt guvernate in intregime de dorinta copilareasca de a fi cocolosit si rasfatat
  • cel mai des ursul intruchipeaza "aspectul negativ al personalitatii supraordonate". aici, excesul de rationalism si de rigoare intelectuala sunt compensate de vise cu "ursi lacomi". ursul reprezinta in acest caz aspectul instinctual salbatic al psihismului
(chiar eram la ananghie cand am avut visul cu ursul. mintea mea nu prea reusea sa puna cap la cap niste lucruri, critica rationala nu ma ajuta deloc; si zau ca eram la ananghie (emotionala, psihica) cand m-am urcat pe macaraua aia. simteam ca vrea sa ma avertizeze si chiar am luat f in serios acel vis (vechi, de altfel)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Eu visez cam o data la cateva saptamani ursi...ba ma fugaresc in padure si ma sui in copaci...in fiecare vis sunt pasnici si nu imi fac nimica. Ma gandeam ca are legatura cu mama...si cam asa e.
Merci mult pentru acest articol.

Anonim spunea...

sa cresti mare, julia-raluca :)

eu cred foarte tare in vise si in semnficatia lor.